Intel,bir süredir,netbook mimarisine ve boyutlarına uygun bir Linux sürümü üzerinde çalışıyordu,malumunuz.Hp’nin de benzer bir çalışması olduğunu duymuş idik.HP,sadece kendi cihazlarında kullanılmak üzere bir işletim sistemi tasarlarken,intel,tüm netbooklara ulaşma gayesinde.(aslında tüm netbooklar Atom mimarisi içerdiğinden,intel de Atom’un üreticisi olduğundan….neyse..)
Uzun süredir,kelli felli firmalar linux işine girerse nasıl olur diye merak etmekte idim.Moblin‘in yayınlanan v2 sürümü açıkçası epey heyecanlandırdı beni.Bir netbookum yok ama yine de denemek istedim ve Moblin’in amacını aşan bir cihazda bu yeni işletim sistemi klonunu kurdum.
indirdiğim link(666mb)
Önce kurmaya çalıştığım makineden bahsedeyim de,neden Moblin’e pek uygun değilmiş,anlayın;
Cihaz,geek arasında “all in one” tabir edilen,32″/82 ekran bütünleşik bir PC.Yani,anakartı,power supply’ı vesairesi aynı kasanın içerisinde.Core 2 Duo işlemcili.
Peki,7,9,e hadi zorlasan 12inç ekranlı netbooklar için yazılmış bu işletim sistemini kurmaktaki zorum neydi?
Çünkü gözlerim 2.25er derece bozuk ve bunlara aynı oranda astigmat eşlik ediyor.Ve gözlük takmaktan da pek hoşlanmıyorum.Ne alaka dediğinizi duyar gibiyim .Moblin ile kocaman simgelere kavuşacağımı düşündüğümdendir tüm çırpınışlarım.
Neyse efendim,hasbihalden sonra girelim konumuza.Zaten siz de,eğer 100mbit/s internetiniz varsa indirmişsinizdir artık dosyayı.(Son paragraf,yazımı japonyadan takip eden arkadaşlarım içindi.TTnete sevgiler.)
Önce,indirdiğim imaj(img) dosyasını bir dvdye yazdım.Ancak ne kadar hata mesajı varsa çarptı yüzüme yüzüme.Sonra düşündüm,taşındım,bu netbookların DVD sürücüsü mü var diye ampül yaktım kafamda.Böyle olmamalıydı,başka bir yöntem vs. derken flash disk ile kurulum yöntemini keşfettim.
Şimdi de siz sevgili okuyucularımla paylaşacağım (güzel adamım vesselam.)
Bir windows türevi kurulu bilgisayar gerekiyor bu hamle için.
Bu linkten indirdiğimiz zipli exe dosyasını,herhangi bir yere açıp çalıştırıyoruz.
Driver seçeneklerinden,mutlaka flash diskimizin etiketi olan harfi seçiyoruz.(F:,G:,K: gibi)
indirdiğimiz .img dosyasını da programcığa gösterdikten sonra “write” komutuna tıklıyoruz,uyarıyı da ok.leyip geçtikten sonra,imajın flash diske açılmasını bekliyoruz.
Sıkıldıysanız az daha sıkın dişinizi,bitti sayılır.Son işlemimiz de,bilgisayarımızı restart ettikten sonra biosa girip açılış sıralamasını değişmek.
Ben şahsen usb FDD,usb cd-rom,usb-zip seçeneklerinden hangisi olduğunu öğrenmek yerine ilk üç sıraya bunları yerleştirdim.Artık doğrusu hangisiyse seçti akıllı bıdık.
Flash diskten açıldığı için,çok hızlıydı diyemem.Zaten,bilgisayarımın,gerçek netbook performansını yansıttığını da sanmıyorum.
Arayüzü şirin,alıştığımız pencere tipi arayüzden farklı gerçekten.Ekran çözünürlüğümü de karşılamadı,seçenekler.3 5 dakikaya aşina olunabiliyor,evet ama benim için tam bir hayal kırıklığı oldu,sanırım donanım uyumsuzlugundandır,acayip de yavaş çalıştı.büyük ekranda büyük simgelerle uzaktan kumandayla kolay kullanılır diye hayal etmiştim ama ekranın dibinde mousela bile perişan etti beni.
Fakat iş oturursa,netbookları tosun databanklara çevirebilir,bilgisayardan anlamayanlara sesleniyor desem de kafamda soru işaretleri var,pratik olur mu diye.Ama Netbook denen aletin de kullanım alanı kısıtlı sonuçta.Sanıyorum bu Moblin kardeşimiz de,bir netbooktan beklenecek fonksiyonları,cihazı yormadan ve daha az pil tükettirerek kullanıcıya sunan bir sistem olarak başarılı olacaktır.
Bir rakibi var mı,evet var,Ubuntu 9.04 Netbook Remix
Windows 7,daha RC aşamasında olduğundan,şimdilik karşılaştırmak istemiyorum.Kim bilir,belki o vakte kadar bir de netbook edinirim 🙂
Bu arada,Apple cephesinde de ,netbook konulu çalışmalar olduğu sızıyor.Apple bu savaşa donanımıyla girerse durum ne olur,bilemeyiz ancak başarılı bir linux sürümü,Apple’dan çok şey götürür diye tahmin etmekteyiz.