Efendim öncelikle avam(!) arasında meşhur bir yanlışı düzeltelim,1.nesil iPhone’un adı iPhone 2G değildi 🙂 İkinci jenerasyonda kullanılan “3G“,sadece,yeni cihazın GSM 3G standardını desteklediğini anlatmaya çalışıyordu bizlere.Ama “iPhone 2G” bir galat-ı meşhur olarak yerleşti teknoloji belleğimize.
Sadede gelirsek;uzun uzun beklenen,milyon spekülasyonla hakkında binbir mesnetsiz iddia öne sürülen 3.jenerasyon iPhone modeli olan iPhone 3Gs,tam da “değerli büyüğümüz Steve Jobs geri dönüyor” dedikoduları ayyuka çıkmışken tanıtıldı.Ve beklenenin aksine tasarımında herhangi bir değişiklik yok.Aynı kasa tasarımı ile farklı bir donanım çıkıyor karşımıza.
Peki nedir bu iPhone’u yeni yapan??
işlemci
iPhone denen cihaz,öncelikle artık PSP’den daha güçlü bir işlemciye sahip.Ayrıca artık open GL destekliyor.Peki bu ne anlama geliyor?Artık iPhone 3Gs Playstation II’den daha güçlü grafikli oyunları oynatabilecek demek.
Dijital Pusulanın ne işe yaradığı konusunda şu an için benim bir fikrim yok.Daha doğrusu,Google Maps‘i daha hassas çalıştırmak dışında nedir dijital bir kumpası öne çıkarmalarına sebep,buna anlam veremiyorum.Ama yeni 3.0 yazılımıyla birlikte kullanılmaya başlanabilecek TomTom GPS navigasyon yazılımı ile http://www.elmaarmut.net/wp-includes/js/tinymce/plugins/wpeditimage/img/delete.pngdijital pusula senkron çalışıyor olabilir.Ve tabii çıkacak diğer birçok navigasyon yazılımıyla.Grafik motorunun güçlenmesinin bir artısı da 3 boyutlu navigasyon olacaktır muhtemelen.
Kontrol Alternatifleri
Sesle kontrol kısmı ise önemli;yeni iPhone ile sesle kontrol için önceden ses kaydı yapmanız gerekmiyor.Menü tuşuna uzun basmayla açılan sesle kontrol menüsünde örneğin şu şekilde bir komut veriyorsunuz; “Ara Abim evden”
“Abim” kısmı telefon numarasının kayıt ismini,”evden” kısmı ise hangi numaranın aranacağını seçiyor.Tek numara kayıtlıysa “Ara Serdar” komutuyla da arama yapabiliyorsunuz.Bu menü müzikçalar içinde de aktif.Yine menü tuşuna uzun basılı tuttuktan sonra şarkı ismini söyleyerek istedğimiz şarkının çalmasını sağlıyoruz veya çalan şarkının adını sorabiliyoruz ki bu iki fonksiyon da da evvelden bir kayda ihtiyaç yok.
Apple kullanıcılarının can dostu Spotlight artık iPhone 3G’de de var.Nedir bu Spotlight?İlk başta bir indeksleme yapan bu programcık,olağanüstü hızlarla e-posta’lar, kişiler, takvim, notlar arasında arama yapabilmekte.Bunu Windows arama fonksiyonuyla karıştırmayın,gerçekten Google kapasitesinde çalışıyor.
Fotoğraf / Video
Gelelim kamera özelliklerine.İlk ve ikinci nesil cihazlarda,yazılım desteğiyle kör topal video çekilebiliyordu ama kimin derdine şifa olmuştu,bilinmez.Gerçi şahsım adına,cep telefonunda fotoğraf çekmek bir yere kadar ama video çekmenin beyhude olduğunu düşünürüm.Fikrimi de yumurtladıktan sonra yeniliklere geliyorum;artık iPhone 3Gs video çekebiliyor 🙂 Kamera uygulamasını seçtiğinizde,fotoğraf ve video olarak seçim yapılıyor. Saniyede 30 kare VGA çözünürlükte sesli video kaydedebilen ürünümüz artık 3.0 megapixel çözünürlükte fotoğraflar çekebiliyor.Ama bence asıl önemli gelişme,Sony Ericsson telefonlarında uzun zamandır kullanılan otomatik odaklama özelliğini kazanmış olması.Ayrıca odaklanmasını istediğiniz yere parmağınızla dokunarak seçebiliyorsunuz.Bir yeni özelliği de makro çekim.Nedir makro?10 cm.’ye kadar çekim yapabiliyor demek.Gece çekim kalitesinin yükselmesi de bir artı tabii.
Bu arada,çekilen videoların cihaz üzerinden editlenebileceği,kesilip biçilip e-posta, MMS, YouTube, Mobile Me yollarıyla paylaşılabilmesi de önemli yeniliklerden.
Çalışma Hızı
Tabii bir de bazı subjektif açıklamalar var;Mesajlar uygulamasını iki kat daha hızlı açabildiği. Oyunları 2.4 kat hızla açabildiği. E-posta eklerini 3.6 kat hızlı yükleyebildiği gibi…Yani ortalama olarak iki kat hızlı olduğu açıklandı.
Bir de bağlantı yeniliği var;iPhone 3GS, 7.2 Mbps hızında HSDPA şebekesini destekliyor.
İlk iki nesil iPhonelarda en büyük şikayet konusu pil ömrü idi.Geliştirilen pil ömrü sayesinde artık 9 saat Wi-Fi üzerinden internet bağlantısı, 10 saat video izleme, 30 saat ses ve müzik, 12 saat 2G telefon konuşması ve 5 saat 3G telefon konuşması yapılabiliyor.Ne kadar yeterli,hala tartışılır…
Fiyatlar
Açıklanan ABD Fiyatları ise şöyle: 8 GB iPhone 3G 99 dolar(ikinci nesil), 16 GB iPhone 3GS 199 dolar, 32 GB iPhone 3GS 299 dolar.Bildiğiniz gibi bu fiyatlar sabit aylık ödemeli AT&T kontratlı fiyatlar.Memleketimize ne şekilde yansıyacağını günler gösterecek.
Edit:iPhone 3Gs Türkiye çıkış tarihi belli oldu;ağustos ayı başında tek eksiğimiz olan yeni iPhone’umuza kavuşacağız.Ancak hangi operatör eşliğinde geleceği belli değil,öncekinden çok farklı olacağını da düşünmüyorum.(Turkcell ve Vodafone ile)
7 thoughts on “Yeni iPhone’un Adı 4G Değil :) iPhone 3Gs Uzaktan İncelemesi”
Alden
(15 Haziran 2009 - 11:17)Benim de akımdan Iphone 3g SLX geçmişti 🙂
sucer :)
(27 Haziran 2009 - 23:37)guzel incelemeee
TeknoCafe
(28 Haziran 2009 - 08:45)teşekkür ederiz Sayın Sucer 🙂
twittertracker
(19 Temmuz 2009 - 22:10)türkiye’ye ne zaman geleceği belli mi?
Nafiz
(31 Temmuz 2009 - 00:24)SLX 😀
adem altınkaya
(31 Ağustos 2009 - 00:41)gerçekten en az cümle kullanarak en iyi siz anlatmışsınız 5 yada 6 ssattir yorum okudum…
boşu boşuna teşekkürler…
TeknoCafe
(31 Ağustos 2009 - 10:04)işinize yaradıysa ne mutlu…
Teşekkür ederiz Adem Bey, motivasyon kaynağımız oldunuz 🙂