Merhaba sevgili okuyucularım;
Uzun bir aradan sonra tekrar birlikteyiz. Görüşmeyeli, alakamızı celbeden ürünlerden ikisi hakkında önemli gelişmeler oldu, malumunuz. (iyice geçkin köşe yazarı kıvamında yazmaya başladım, toparlıyorum)
Apple iPad satışa sunuldu, klasik bir Apple ilk günü görüntüsü, gazetelere ve komşu sitelere yansıdı, görmeyenler için bir tane de biz yayınlayalım;
İlk gününde 300bin adet satışa ulaşan (stoklar tükendiğinden bu sayıda kalındığı açıklandı) iPad, sektör gurularının tahminlerinin çok üstünde bir ilgi gördü. Ve biz de gördük ki, Steve Jobs bu işi hakikaten iyi biliyor…
iPad özellikleri ile ilgili, internette bir sürü inceleme mevcut.
Güzel&türkçe bir tanesini sizinle paylaşayım da beni bilineni tekrardan kurtarın.
Shiftdelete.net iPad incelemesi
Hp Slate ile ilgili ise, dedikodudan başka birşey bilmiyorduk bugüne değin.
Ancak, beynelmilel e-hırdavat sitesi engadget, bir şekilde, Hp’nin kendi personeli için hazırladığı spreadsheeti (spreadsheet yerine tablo da diyebilirdim ama o zaman yeterince ukala olmayabilirdim.) ele geçirmiş. Bu tabloyu tabii ki tüm bilişim camiası paylaştı, bizim derdimiz malumu ilam değil. Haddimiz olmayarak, ikisine de dokunmadığımız bu cihazları, bir de elmaarmut farkıyla karşılaştırıp yorumlamak.
Kısaca özelliklerden bahsedelim;
Hp Slate
- 8.9 inç (1024 x 600) çoklu dokunuş destekli kapasitif dokunmatik ekran
- İvmeölçer, dijital kalem desteği
- 1.6 GHz Intel Atom Z530 işlemci
- 32 veya 64 GB flaş depolama alanı (SD kart ile artırılabilir)
- 1 GB DDR2 bellek
- 1080p video oynatabilen dahili Intel grafik yongası
- 802.11 b/g WiFi, Bluetooth , GPS, WWAN standart, 3G ise seçenekler dahilinde
- 128 GB’a kadar destekli SD/SDHC/SDXC hafıza kartı yuvası
- 3.5 mm kulaklık çıkışı, mikrofon girişi
- 1 adet USB 2.0 girişi
- HDMI çıkışı, estra USB girişi ve ses giriş/çıkışı sağlayan bağlantı doku
- 5 saatin üzerinde kullanım ömrü vadeden 2 hücreli pil
- 1 adet 3 megapiksel fotoğraf makinesi, 1 adet (ön yüzde) web kamerası
150 x 234 x 14.7 mm ölçülerindeki Hp Slate’in ağırlığı 670 gr olarak açıklanmış.
Apple iPad‘in özelliklerine gelirsek;
- Yükseklik: 24,28 cm
- Genişlik: 18,97 cm
- Derinlik: 1,34 cm
- Ağırlık: 680 gm – WiFi’lı model, 730 gm – 3G’li model
- Ekran: 9,7 inç – Çoklu dokunmatik LED ekran
- Çözünürlük: 1024 x 768
- Kapasite: Modele göre 16, 32 ve 64 GB
- İşlemci: 1 GHz Apple A4
- Bağlantı (Wi-Fi’lı model): Wi-Fi (802.11 a/b/g/n), Bluetooth 2.1
- Bağlantı (Wi-Fi + 3G’li model):Wi-Fi (802.11 a/b/g/n), Bluetooth 2.1, UMTS/HSDPA (850, 1900, 2100 MHz) , GSM/EDGE (850, 900,1800, 1900 MHz)
- Pil ömrü: 10 saat
Apple iPad, genel olarak bakıldığında, hormonlu bir ipod touch gibi duruyor. Boyutunu gözardı edersek, aynı anda sadece tek programı çalıştırabilmesi, genişletilebilme opsiyonlarının kısıtlı olması, ipad’i Hp Slate karşısında zayıf düşürüyor. Hp Slate, Windows 7 Home Premium ile gelecek. Ayrıca, Hp tarafından geliştirilen bir arayüz ile, dokunmatik ekran kontrolünün daha pratikleştirilmesi amaçlanıyor.
Burada bir virgül koyalım ve işletim sistemlerini karşılaştıralım;
Evet, iPad çoklu iş yapabilmek gibi önemli bir avantajdan yoksun. Ama iPhone ve Windows Mobile X.xx kullanmış herkes farketmiştir ki, mobil cihazlarda aynı anda çalışan programlar yerine düzgün çalışan tek program yeğdir. Apple da, stabilite adına çoklu program çalıştırmaktan fedakarlık ediyor. Yakında çıkacak yeni sürüm apple işletim sisteminde düzeltilmesi beklense de en azından iphone için tek program kısıtının problem olmadığını düşünüyorum. Ancak, notebook/netbook alternatifi bir cihazdan bahsediyorsak mutlaka aynı anda çalışması gereken programlar mevcut. Mesela, sohbet programları (skype-msn vs) açıkken başka hiçbir faaliyette bulunamamak, iPad gibi bir cihazın sahiplerini illa ki mutsuz edecektir.
Daha önce Microsoft mamülü işletim sistemlerine alerjisi olan ben editörünüzün fikrini değiştirebilen windows 7’ye gelirsek, üründe 1080p video oynatabilen bir grafik kartı bulunmasının avantajıyla, Hp Slate’in iyi iş çıkarabileceğine inanıyorum. Hele de, ürüne kurulacak bir Ubuntu Netbook Remix veya Google Chrome OS ile belki de gerçek karakterine kavuşabilir.
Pil süresinde iPad’in önemli bir fark attığını görüyoruz, 10 saatlik pil ömrü ile Hp Slate’in fabrika verisinin tam iki katını vaadediyor.
işlemcilere baktığımızda kağıt üstünde Hp daha iyi duruyor olabilir. Ancak, Flash ve çoklu işlem desteklemeyen iPad, muhtemelen web ve genel performansta HP’yi altedebilecektir. Zira, Slate’in baş etmesi gereken bir windows 7 var. İPad işlemcisi 1Ghz. hızın çok üstünde bir verimle çalışıyor. Bunda, işlemci ve işletim sistemi üreticisinin aynı (Apple) olmasının büyük etkisi var tabii ki.
Bundan 2 sene evvel bu karşılaştırmayı yapsaydık, Apple iPad’in önemli bir eksikliğinden bahsediyor olurduk;
Program Desteği
Sonuçta Hp Slate, bütün windows programlarından yararlanabilecekti ve iPad bundan yoksun idi. Ancak, apple müthiş bir ivmeyle Appstore’u doldurdu ki, artık windows kullanıcılarını imrendirecek bir uygulama yelpazesi var, ipad/iphone’un.
Bu konuda artık iPad hanesine eksi yazmak haksızlık olur.
Genişletilebilme konusunda iPad büyük yara alıyor. Zira, Hp Slate, bir netbookun sahip olduğu tüm genişleme yeteneklerine haiz. Kart okuyucu ile olsun, USB portu ile olsun, sahibini iPad’a göre çok daha az kısıtlıyor. Hele ki, 1080p gösterebiliyorken HDMI çıkışının (genişleme docku üstünden) olması, birçok kullanıcıyı cezbedecektir.
Apple iPad’in ilk neslinde bir gps alıcısı yok. Hp Slate de böyle bir donanıma sahip değil. Ancak, bluetooth üzerinden bağlanabilecek bir GPS alıcı ile, aracınızda komple bir medya merkezi oluşturabilirsiniz. Video, müzik, navigasyon desteği olan kaliteli cihazlar, aşağı yukarı 1000 usd seviyesinde satılmakta. Uygun bir taşıyıcı bulabilirseniz, HP slate bu konuda başarılı olabilir.
Sonuç
Hp Slate, iPad’den farklı olarak neredeyse bir notebookun işlevini yerine getirebiliyor. Klavye dezavantajı dışında boyutuyla ve performansıyla mükemmel bir seçim olabilir.
Apple iPad ise, ebook reader alternatifi olarak ortaya çıktı, bir eBook Reader ile karşılaştırılırsa gerçekten üstün. Ancak Hp Slate karşısında (en azından bu sürüm iphone OS ile) biraz kısıtlı kalıyor. Ön yüzünde kamerasının olmaması, internet üstünden görüntülü görüşme yapamamasına sebep oluyor. Ayrıca hafızasının arttırılamıyor oluşu, usb ve HDMI çıkışının olmayışı ile teorik olarak HP Slate’in gerisinde kalıyor. eBook reader olarak bakarsak da, ekranının parlak oluşu ve güneş altında iyi görüntü alınamayışı, e-ink ekranların avantajlarından yoksun oluşu (e- mürekkep teknolojili ekranlarda, enerji kesilse bile ekrandaki son görüntü kaybolmadan okunabilir şekilde duruyor) ile ne isaya ne musaya yaranamıyor gibi gözüküyor.
Aslında başta karşılaştırmam gereken bir konuyu, önemine binaen sonuca sakladım. İki ürünün dokunmatik performansı konusunda şu an için sadece tahminde bulunabiliyoruz. iPad’in ekranının dokunmatik performansının muhteşem olduğunu peşinen söyleyebiliriz. HP Slate’in rekabette öne geçebilmesi ancak, iPad ayarında bir dokunmatik hassasiyetine ve kullanışlılığına sahip olmasıyla mümkün.
Fiyatlar
Hp Slate, Kuzey Amerika’da büyük ihtimalle 550 USD ile 600 USD bandında piyasaya sürülecek. Apple iPad ise, yine ABD’de, 500 ile 830 dolar arasında bir etikete sahip. Genel kanı, Hp’nin fiyatının yüksek olduğu. Ancak biz öyle düşünmüyoruz. Sunduklarına ve boyutlarına göre oldukça makul bir fiyat. HD video oynatamayan netbooklarla aynı fiyata satılıyor olması, başarısının delili. iPad de, başarılı bir fiyatlandırmaya sahip. Bu aralıkta hem e-book readerlarla, hem de tablet-netbooklarla boğuşabilecektir.
Bu güne kadar telefon bazında iPhone’a rakip olabilecek kimse çıkmadı. Hp, iPad’den,hatta iphone’dan önce de tabletler üretiyordu. Ancak şunu hatırlayalım, yüzlerce firma da, ipoddan önce mp3 playerlar üretti/üretiyor. Ya da birçok firma, kağıt üstünde iphone’dan daha iyi telefonlar üretiyor. Ancak, kullanıcı dostu tasarımlar ve “trend olmak”, bunlar Apple’ın harcı olan konular. Teorik karşılaştırmalar yapıyor olsak da, iPad’in milyonlarca satacağından şüphemiz yok. Gerçek birinciyi de ancak HP Slate’i parmakladıktan sonra belirleyebileceğimizi not düşerek bu uzun incelemeyi burda sonlandırıyoruz.
5 thoughts on “HP Slate & Apple iPad karşılaştırmalı incelemesi”
Fatih Turna
(12 Nisan 2010 - 18:22)çok uzun okuyamadım yazısı.. hangisi daha iyiymiş?
farukSan
(02 Mayıs 2010 - 23:42)Malmısın lan sen?, okuyamamışmış, adam onya yazı yazmış sen kalk bide ustune hakaret et,
Adamlar senin benim için bir makale hazırlıyor yorumda bulunuyor, boyle dümbüklerde çıkıyor boyler yazılar yazıyor, çıldırmamak elde değil…
macuser
(05 Mayıs 2010 - 09:28)faruk supersin 🙂 iyi cevap….
mesut
(13 Kasım 2010 - 19:29)böyle bir bilgiyi nerden edinirim diye aranıyordum.gerçekten de çok yerinde bir makele olmuş.inanın kendimi size karşı borçlu hissediyorum.çok teşekkür ederim…apple ismi satışına büyük katkı sağlıyacağı kesin.ama benim tercihim hp slate ten yana olurdu…
Cengiz
(02 Mart 2011 - 06:02)HP bir türlü çıkamadı ama çıkarsa ve birde dokunmatik ekranını ipad oranında başarılı yaparsa ne ipad e göre düşük pil ömrü, ne de diğer olası eksikleri onu geriye düşürebilir… Çünkü kim ne derse desin kabul edilmek zorunda olunan bir gerçek var ki o da windowsun tüm şikayetlere rağmen dünyadaki en güçlü işletim sistemi olmasıdır… Aslında windows tan şikayet edenler bile şapkalarını önlerine koyduklarında windows suz yapamayacaklarını kendileri de görürler. İşte pek kabul edilmek istenmeyen bu gerçek yüzden HP Slate, gerek usb, gerek klasik modem, ethernet, bluetooth, wifi, 3G, firewire, gibi windows un her türlü sahip olduğu dış dünyaya bağlantı yetenekleri ve yıllardır dünya standardı haline gelmiş olan MS word ve excel gibi rakip tanımaz yazılımlar ile kesinlikle daha bir her işi görebilen ve her şeye yetebilen olarak ipad karşısında öne çıkacaktır. Yeterki piyasaya çıksın. zaten eğri oturup doğru konuşmak gerekirse her ne kadar kilitlense donsa virüs yese bile windows başlı başına bir ekol ve kendisinden şikayet edenlerin de daha iyisine sahip olma imkanları olmadığı bir sistemdir.