Asus, Padfone ile kullanım alışkanlıklarını değiştirecek ve ihtiyaç duyanların hayatlarını gerçekten kolaylaştıracak bir ürün(ler buketi) ve kulvar ile elmaarmut.net’te…
Akıllı telefonların donanımsal gücü her geçen gün artıyor. Kulvarın yaratıcısı Apple da diğerlerine ayak uydurmak için işlemci gücünü katlayıp durmakta. Bunun yanında donanımsal ivmeye hız veren cihaz üreticileri artık mobil bir aletin sağlaması gereken asgari pil ömrünü sunamama noktasına yaklaştılar. Zira iletişim ihtiyaçlarını karşılamayı vaadeden bir ürünün en azından sabahtan akşama yeten bir pil ömrü sunması gerekiyor (Cep telefonlarının ilk yaygınlaştığı dönemlerde pili bir gün dayanan bir telefon “vasat” kabul ediliyordu, bu süre 1 ay civarına kadar uzamışken ekranların büyümesi ve telefonların fonksiyonlarının artması ile başladığımız noktaya dönmüş bulunuyoruz)
Uzun bir parantez içinden sonra sadede gelelim;
Bir prototip insan ele alalım. Bu insan gün içinde aşağıdaki cihazları kullanıyor/kullanırsa hayatı kolaylaşacak.
- Akıllı bir cep telefonu (sesli görüşme, e-mail, anlık mesajlaşma, anlık bilgi ihtiyacı,oyun vs.vs.)
- Netbook / Ultrabook (sesli görüşme dışında neredeyse aynı ihtiyaçlar ancak nispeten büyük ekran ve gerçek bir klavye ile)
- Tablet (Netbook’un klavye artısı ve taşınabilirlikteki nisbi eksisi ile)
Şimdi bunları şöyle seyreltebiliriz. Akıllı telefon, elmaarmut.net’e teveccüh gösterdiğinize göre zaten hayatınızın bir parçası muhtemelen. (iphone, android türevleri, windows mobile ve Blackberry gibi)
Netbook/tablet seçimini ise irdelemiyorum zira varacağımız sonuç ikisini birden kapsıyor. Yani ikisinden birine gün içinde ihtiyaç duyuyorsanız okumaya devam edin zira özet geçmiyorum 🙂
Cep telefonunuz için bir internet paketiniz olduğunu varsayıyorum. Zira akıllı bir telefonu internet paketsiz kullanmanın anlamı yok, oyun oynamak dışında pek bir işlevi olmayacaktır. Size bir nokia 1100 ve yanında PS Vita tavsiye ediyorum 😉
Netbook ile internete girmek için ya VINN, VODEM veya JET (bu da Avea’nınkiymiş) türevi bir usb aparata ya da cep telefonunuzdan bluetooth veya cep telefonunuzda mevcut ise tethering denilen yolla yani telefonunuzdan paylaştırarak bağlanmak zorundasınız. İlkinde ekstra bir internet paketi ve donanım almak, ikincisinde ise iki cihazınızın da pilinde onulmaz yaralar açmak zorundasınız. Zira tethering denen hadise tam bir pil katili. 1-2 saatlik kullanım ile telefonunuzun akşamı edemeyeceği garanti gibi.
Tablet için de durum çok farklı değil. Yine telefonunuzdan paylaştırmak veya ekstra internet paketi satın almak durumundasınız.
Peki 2-3-4 çekirdekli ve görüntü işleme yongası barındıran über hızlı ve hiper zeki telefonlarımz varken neden sadece küçük bir ekranda kullanıp ziyan edelim? Bir telefon ve bir de ultrabook sahibi olduğumuzu farz edersek üstümüzde neredeyse 3-5 ghz. işlemci gücü ve bir kesekağıdını dolduracak kadar da işlemci çekirdeği taşıyoruz. Hem de aynı işleri yapmak için ve bölünmüş olarak.
Asus, işte bu tip 1. dünya insanı sorunları için bir çözüm geliştirmiş. Hatta piyasaya çıkmasına çeyrek var diyebiliriz. Ki bu kadar uzattıktan sonra cihazın adını zaten biliyorsunuz;
Asus Padfone
Ürünün tanıtım videosuna işte tam bu kelimelerin üstüne tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Ürünümüz öncelikle koca ekranlı bir cep telefonu. Android çalıştırmakta. Sonra bu telefonu, dahili bir pil barındıran aptal tabletin arkasındaki yuvasına takınca tabletimiz dile geliyor. Tablet telefonu şarj ederken ömrünü 5 kat uzattığını iddia ediyor. Kendi bünyesinde bir kamera yok, zaten telefonu arkaya bağladığımızdan onunkini kullanıyor.
Bu da kesmiyor ve bir de klavyeye bağlayabiliyoruz cihazımızı, aynı Asus Transformers tabletteki gibi.
Bu da pil ömrünü daha da arttırıp bir de netbook ve hatta notebook işlevinde ürün sahibi yapıyor bizi.
Eğer telefonlardaki güç artışı bu ivmeyle giderse yakında notebook üreticileri bu kombine ürünün çığı altında kalabilir. Tabii ürünün satış fiyatı yaygınlaşma hızında etkili olacaktır ama yan sanayi aksesuar üreticileri muhtemelen ana üretici yapmasa da yaygın telefonlar için bu tip kitler üretip piyasaya sürebilir.
Bu konuda ciddi çalışmaları olan Ubuntu bu sürece farklı yaklaşıyor. Telefonunuzubir ekrana bağlayıp bluetooth bir klavye ile kullanabilesiniz diye, Android cihazlar üstünde çalışabilecek bir sürüm hazırlıyorlar. Bu da ayrı bir kulvar oluşturabilir..
Bu satırların yazarı şahsın şahsi öngörüsüne gelirsek, akıllı telefonlar için aksesuar olarak piyasaya çıkacak ve içinde sadece ekstra pil barındıran 6-7-8″lik dokunmatik ekranlar (bir yerlerinde dock barındırmak şartı ile) kısa vadede büyük pazar payı elde edeceklerdir.
Asus’un Stylus-dokunmatik kaleminin ahize olarak kullanılabilmesi gibi innovasyonlar ile bu ürünlerin yaygınlığı hızla artacaktır kanaatindeyim.
1 thought on “Asus Padfone İle Yeni Bir Kategori Yaratıyor”
serdalK.
(04 Nisan 2012 - 15:02)çok ilginç bir alet, çıksada alsak