Amazon Kindle Fire ile iPad’e Rakip Olacak mı?

iPad, daha önce piyasada birçok markadan tablet ve türevi görmemize rağmen türünün ilk örneği muamelesi gördü. Zira kullanılabilirlik -user friendly- ve erişebilirlik konularında eşi benzeri görülmemiş bir  devrim yaptı-aynı ilk iPhone’da olduğu gibi- ve birçok iPhone killer geldi geçti, unutuldu bile, iPad-killer’lar da dizi dizi. Fakat Amazon stratejisini yine en iyi olduğu oyun üstüne kurmuş gözüküyor ve iPad’in pazar payından büyük bir parça koparmasına kesin gözüyle bakabiliriz.

Kindle ülkemizde çok çok kısıtlı bir kitle tarafından kullanılmakta zira hem direk satışı ve desteği yok, hem de itiraf edelim ki Apple ürünleri gibi bir arzu nesnesi/statü göstergesi değil. Yoksa Kindle vaadettiklerini mükkemmel şekilde yapan ve bunun karşılığında gerçekten düşük ücrete satılan bir ürün. Bir parantez de ülkemizdeki okuma alışkanlığına ayırmalı, ülkede ne kadar kitap okunuyor ki kindle da satsın…

Kindle Fire ile Amazon belki iPad ve türevlerinden daha kısıtlı bir cihaz piyasaya sürüyor ancak iPhone’un başarılı olmasını sağlayan konulardan biri olan içerik desteği konusunda Amazon’un durumu malum. Bu avantajını, cihazın eksiklerini kapamak için sonuna kadar kullanacağını ürünün fiyatlamasından anlayabiliriz. Zira çift çekirdekli çoklu dokunuşlu ekranlı böyle güzide bir donanımın 200 dolara satılması, donanımdan ziyade içerikten para kazanma hedefinin göstergesidir. Kitap satışında Amazon zaten rakipsiz iken video, müzik ve oyun/app satışından gelir elde edebilmek için bu medyaların tüketileceği bir platforma ihtiyacı vardı ve Fire bu durumda muhteşem bir hamle. iPad sahiplerinin de satın almak isteyeceği ve tablet konusunda aklında soru işaretleri bulunanları da ikna edebilecek donanım ve içerik özelliklerine sahip bu cihaz gerçekten devrim yapabilir.

Daha önce genellikle aynı anda iki temel kindle modeli satışta olurdu. Fakat Amazon yeni seriyi 5’ledi.

eski kindle’ın klavyesiz temel bir modelini sundu ki çok iyi bir hamle olduğu konusunda herkes hem fikirdir, bu model 79 usd fiyatla çıktı.

Aynı zamanda da e-ink ekranlı bir kindle touch da 99 usd fiyat etiketiyle piyasada. Ayrıntısına daha sonraki yazılarda gireriz.

Bu modellerin pdf okumayla ilgili sıkıntıları olduğu aşikar. Kendi adıma konuşacak olursam, elimdeki dökümanın büyük kısmı pdf ve standart kindle ekranında pdf okumanın işkence olabileceğini tahmin etmek zor değil.  Kindle DX boyutunda bir cihaz şu an için ürün gamında gözükmüyor.

Aynı ürünün 3G’li versiyonu da (Kindle Touch 3G) 149 usd‘ye satışa çıkıyor.

“Eski Kindle” diye nitelendirebileceğimiz versiyonun adı Kindle Keyboard olmuş ve fiyatları 99usd/139usd(3g) olarak açıklandı.

 

Sadede gelirsek;

Kindle dv

 

 

Yazar: TeknoCafe

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.